Anton Dam Nielsen årgang 1951.

Dyr, fugle og fisk af både den ene og den anden slags har altid fyldt en stor del af min tilværelse. Mine første guppyer kom til i 1957 og kaniner i racen Hvid Land året efter. I mange år producerede vi et stort antal kaniner til slagteriet, hvilket gav et kærkomment tilskud som lommepenge. Lidt dværghøns af de kønne fra den gang de hed Mille Fleur medvirkede også til lidt æggehandel med naboerne.

I min efterhånden modne alder er det med at økonomisere med ressourcerne og en anelse dovenskab i tilsætning får også betydning i kaninavlen. Hermelin er racen grundet det knapt så store behov for tilførsel af foder, men så sandelig også mindre fra den anden ende, der skal køres bort.

Der skal heller ikke være tvivl om at valget af den indiskutabelt absolut smukkeste og måske også vanskeligste variant indenfor kaninverdenen, zobel, blå er og bliver nummer et på listen i det lille skur, der kun indeholder 39 rum.

Kan så ikke lade være med at lege og eksperimentere med mindst en ekstra farve. For øjeblikket gøres forsøg på at opdrætte Hermelin, satin i en eller anden rød tone. Enkelte af de indkøbte avlsdyr kaldes i vores Standard for ræverøde, men ud fra resultaterne er det vist en sandhed med modifikationer.

Vil lige bruge plads på at prale af, at bedste Hermelin på de to sidste Landsudstillinger har været zobel, blå hjemmehørende ude mod den nordvestlige del af det, som nogen kalder Udkantsdanmark.

Efter real- og handelsskole fik jeg en grundig baggrund i at handle med foder og andet til landbruget, men i forbindelse med værnepligt var det mageligt at blive hængende i forsvaret i 5 år. Synes selv, at befalingsmandsadfærden er sunket til et tåleligt leje.

Efter tiden i dronningens tøj, var det spændende at se en masse asfalt fra lastbilvinduerne i næsten tre år, hvorpå det var retur til staten og en tilværelse som stationsbestyrer i DSB, Banestyrelsen og Banedanmark rundt i næsten hele landet, underviser i sikkerhedsbestemmelser for alle personalekategorier og de sidste 8 arbejdsår havde jeg 150 km på arbejde med bopæl ved Struer og en planlæggerrolle omkring sporvedligehold i Fredericia.

Der er stadig to akvarier i stuen og guppy-bestanden er indavlet og stærk uden krydsning de sidste 30 generationer. At en mand så også ejer en hel masse fiskestænger er vel helt normalt, men som Dille siger: 10 fluestænger er det ikke lidt rigeligt. Jeg mener, det er passende, når man (for vi indviede) skal dække alle lineklasserne fra 4 – 10. For øvrigt kunne jeg ikke synke til at købe en flue – nej, hjemmebundet er velgjort.

Har modtaget anmeldelserne til samtlige landsudstillinger siden 2005. Var også udvikler omkring online-tilmelding fra 2007 og den gang var det en næsten farlig ting, som kaninfolket heldigvis tog til sig over en fåtallig årrække.

Udviklingen af vores udstillingssystem må jeg overlade til andre, der gjorde et stort og dygtigt pionerarbejde, men vedligehold og videreudvikling har været en spændende og udfordrende opgave, som er svær at slippe.

Bruger også tid som bestyrelsesmedlem i Dværgkaninklubben samt i en de mest aktive lokalforeninger under DK, Ringkøbing-Ulfborg-Vemb kaninavlerforening.

Fremtiden. Har hørt en religiøs udmelding i retning af ”frygt ikke – tro kun”. Og det arbejder jeg efter. Tror nemlig selv på, at jeg kan bidrage med positive tiltag for Danmarks kaninfolk i nogle år endnu – at andre så frygter derfor, er en ganske anden historie.

Har i øvrigt været gift med Dille siden 1975.


 

Copyright © 2021 Danmarks Kaninavlerforening. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU General Public Licensen.